Yogaandning

Andetaget är centralt i alla yogaformer. Det är också något som blir mer ochmer populärt att fokusera på, och kurser i pranayama erbjuds i flera yogastudior. På de här kurserna riktar man uppmärksamhet mot just andningen och lär ut olika yogiska andningstekniker.
Inom den gamla vetenskapen trodde man förr att många sjukdomar berodde på störningar i vår andning, eller att en person andats för länge genom en näsborre, eller genom munnen.
Professor Bo von Scheele har i sin stressforskning kunnat urskilja andningsmönster och vad så kallad dålig andning kan leda till.
När vi andas fel påverkar det hela det kemiska systemet i kroppen, framför allt pH-värdet. Njurarna tvingas arbeta hårdare och blir överansträngda. I förlängningen leder felaktig andning till dåligt blodflöde till hjärnan, med migrän, ångest, glömska och trötthet som följd. Så de gamla yogiska skrifterna kanske inte var så långt ifrån sanningen?
Hur vi andas genom näsborrarna kan också vara en fingervisning på hur det egentligen står till med oss, för den näsborre som är mest aktiv kan berätta en hel del om hur vi mår.
Kroppen har en nasal cykel som är kopplad till hjärnans funktion. Andetaget sker växelvis mellan höger och vänster näsborre och det kontrolleras av det autonoma nervsystemet så att andetaget ska fungera så effektivt som möjligt.
Andningen är grunden till allt liv och det sägs att din andningsrytm speglar din själ och hur du mår.

Ur "Omstart - för en starkare, renare och friskare kropp" av Karin Björkegren Jones

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln