Acceptans

Den sjätte viktiga attityden är acceptans
Med acceptans menas i det här fallet att se saker och ting som de är i ögonblicket, att se verkligheten som den är och inte som vi önskar att den var. Precis som vi accepterar storleken på våra händer eller fötter eller vädret i detta ögonblick.
Acceptans är inte lätt. Kanske är det något av det svåraste i världen att träna. Acceptans har ingenting av passiv resignation över sig. Att acceptera saker som de är är en god grund och bra utgångspunkt för en adekvat och funktionell handling i ögonblicket. Du handlar utifrån vad som är och inte från ett känslotillstånd av till exempel frustration, som utlösts av att du vill att världen ska vara annorlunda än den är. Kan du se fördelen med att acceptera saker som de är för att sedan göra så kloka val som möjligt?
Det är mycket mer sannolikt att du vet vad du ska göra när du har en klar bild av vad som verkligen händer, än när ditt seende är förmörkat av dina bedömningar, av rädslor eller fördomar. Det är också ett slöseri med energi att förneka och kämpa emot det som redan är ett faktum.
Det är som sagt inte lätt att acceptera verkligheten som den är. Vid svårare situationer behöver vi ibland först gå igenom tillstånd av förnekelse och känslor av till exempel ilska och sorg.
Det är inte så att vi vid ett tillfälle lärt oss att acceptera och sedan fortsätter att göra det, utan vi växlar mellan att vara närvarande och acceptera och närvarande och inte acceptera.
Men med träning kan vi bli mer och mer närvarande och acceptera under såväl meditation som i vårt övriga liv, ögonblick för ögonblick. På så vis odlar vi acceptans och mindfulness.

Ur "Mindfulness i vardagen" av Ola Schenström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Susanne Mattsson » MediYoga Kursstart v.12:  ”Missar starten men sen kommer jagLängtar.....”

  • Therese bellstam » MediYoga Back Again:  ”Hej Jag vill gärna anmäla mej till yoga bas Tisdagar om plats finns kvar Vh / ..”

  • Sandra » MediYoga Bas, start 11/9:  ”Hej på dig. Vad hette den sidan på nätet du berätta om i tisdags . Mvh Sandra ”

  • Jessica blom » MediYoga Bas, start 11/9:  ”Hej Ann! Jag skulle gärna vilja hoppa på detta igen. Har ingen möjlighet att kom..”

  • Kattis Ljungströmmer » MediYoga 13 och 14 mars!:  ”Hej! Jag skulle vilja anmäla mig till MediYoga-kursen på onsdagar. Jag kommer oc..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln