Inte sträva

Den femte grundläggande attityden när vi mediterar är att inte sträva.
Den attityden står i bjärt kontrast till den hyperaktiva kultur av att "göra, göra" som genomsyrar vårt informationsteknologiska samhälle.
Meditation är att inte göra, utan att bara befinna sig i ögonblickets tidlöshet.

  • Vi ska inte gå någonstans.
  • Vi ska inte göra något.
  • Viska inte uppnå något.
Visst känns det ovant, eller hur? Den enda uppgiften du har är att vara dig själv.
Om du har specifika mål med din meditation som att du ska bli mer avspänd, känna mindre smärta eller bli en bättre person så säger du att du inte är okej som du är. Förväntan kommer lätt i vägen för din förmåga att vara medvetet närvarande.
Att vara medvetet närvarande innebär att du riktar uppmärksamheten på vad som än sker i ögonblicket. Om du har ont riktar du din uppmärksamhet på det onda. Om du är spänd i kroppen någonstans riktar du uppmärksamheten på det spända området, bara observerar och ser vad som sker.
Du låter vad som helst som du känner bara vara där - och egentligen är det som är där, redan där. Du upptäcker vad som redan är där!
Paradoxalt nog uppnår du många gånger dina mål lättare när du tar ett steg tillbaka från din strävan efter resultat, för att i stället koncentrera dig på att se och acceptera saker som de är, ögonblick för ögonblick, och utgå från det i dina val.

Ur "Mindfulness i vardagen" av Ola Schenström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln