Tålamod

Den andra viktiga attityden är tålamod. 
Ofta, kanske till och med nästan alltid, försöker vi vara någon annanstans än här och nu, på väg till ett bättre ögonblick, någon annan tidpunkt då allt ska bli bra och som vi planerar för eller önskar. Risken är att vi otåligt driver oss själva och inte inser att många ting i tillvaron tar sin tid.
Ett klassiskt exempel är pojken som vill att fjärilen ska komma ur sin puppa för att "det skulle vara så roligt att ha en vacker fjäril" och därför börjar plocka itu puppan. Han förstår inte alls att fjärilen behöver tid för att utvecklas.
I den biologiska världen tar många förlopp den tid de tar.
Tålamod är en nödvändig del i en mängd livsprocesser: graviditet, läkning av många infektioner och sår, frön som sås och blir till en växt för att så småningom blomma och sedan bilda nya frön i ett ständigt kretslopp.
Tålamod är därför en betydelsefull attityd att också ha i mindfulnessträningen därför att träningen innebär att stiga ur tiden och in i den tidlösa dimensionen av tillvaron. När vi talar om vårt innevarande ögonblick talar vi om nuet och bortom tidsbegreppet.
Vi har alla haft ögonblick då tiden stått stilla. I själva verket består vårt liv av en mängd sådana ögonblick men vi ignorerar de flesta av dem.
Genom mindfulnessträning kan vi uppleva allt fler tidlösa ögonblick. Det ger oss på sätt och vis mer tid, för när vi är medvetet närvarande kan vi fånga många fler ögonblick.

Ur "Mindfulness i vardagen" av Ola Schenström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln