En nybörjares sinne

Den tredje attityden i mindfulnessträningen är vad vi brukar kalla för att se på verkligheten med en nybörjares sinne eller ett barns sinne.
Det är en attityd som hjälper oss att se på verkligheten som den är och inte som vi vill tro eller önskar att den ser ut.
En nybörjares sinne hjälper oss att se på varje ögonblick som unikt, så unikt som det i själva verket är. 
Just det här ögonblicket har aldrig inträffat tidigare och kommer inte att inträffa igen.
"I en experts sinne finns det få möjligheter", skriver Suzuki Roshi i sin bok Zen mind-beginners mind. Så varför inte inta denna attityd av att inte veta lite oftare? Det är en attityd som är nödvändig för varje forskare.
Vi kan se på mindfulness som ett laboratorium där du är både exprimentet, datauppgifterna i försöket och forskaren som utför och tolkar. Våra idéer, åsikter och så kallad expertis kommer lätt i vägen för att "veta att vi inte vet".
Att vila i medvetenhet om att veta att vi inte vet är en central del om vi ska kunna se klart och leva vårt liv kreativt och med integritet.
Också för lärande är attityden av en nybörjares sinne betydelsefull.
Bland annat hjälper dig träningen att vara öppen för nyheter, vaken för nyanser, känslig för olika sammanhang och medveten om olika perspektiv. Man skulle kunna säga att vi lär oss upprätthålla en slags "intelligent okunnighet" för att kunna göra det bästa av varje situation.

Ur "Mindfulness i vardagen" av Ola Schenström.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln